Världspianist stod för artisteri i Byamästerskapen

Premiärupplagan av Byamästerskapen stavades succé. Under sommaren har det spelats tennis på Österlen som aldrig förr.
Projektet mer tennis på Österlen har hjälpt till med professionella camps och dessutom varit dörröppnare till nya bokningssystem på ett antal anläggningar. Tillgängligheten till banorna och instruktion har triggat igång de bofasta som på ett annat sätt har tagit till sig den vita sporten. Den härliga mixen med sommargäster har gett levande tennisbanor med annan spelfrekvens.
Examen för säsongen hölls i helgen när byarna bjöds in till Byamästerskapen på Saltsjöbadens Tenniscenter.

Deltagare från Skåne Tranås, Nybrostrand, Sankt Olof, Borrby, Skillinge, Tomelilla och Simrishamn mötte upp och antog utmaningen. En imponerande spridning som gav en plattform för både brett tävlande och brett socialt umgänge.

Totalt spelades det 138 matcher i två klasser, Öppen singel och Öppen dubbel. Spelformen var mestadels av bäst av tre tiebreakset ibland vanliga tiebreak ( först till sju bollar) och ibland supertiebreak ( först till tio bollar)

Tävlingsledningen hade förberett sig med ett raffinerat poängsystem för att kora bästa by. Klasser ströks och tävlingsformen ändrades vilket gjorde uppföljningen svår.Vi kan konstatera att Simrishamn blev byamästare. Vi sträcker oss inte längre än så, kan konstatera att Borrby, Skillinge och Löderup skrapade ihop en hel del poäng bakom ” Sillastan”. Till nästa år gör vi om poängsystemet och tar med oss kulramarna för att hålla ordning.

Bägge klasserna startade med ett kvalificerande poolspel där alla gick vidare till slutspel. Slutspelet delade upp spelarna i kategorier utifrån poolplaceringarna i kvalet.

På lördagen färdigspelades dubbeln där Skillinges globala perspektiv gav resultat.

En världspianist Patrik Jablonski i par med den nya zeeländske mångsysslaren Louis Friel stod för stort artisteri när man i stor stil tog hem klassen. Louis har i sommar varit tränare på ett antal camps och Patrik var i unga år i samma team som Mats Wilander. Skillingekopplingen är av sommarkaraktär, Louis har dock tankar om längre vistelser i vårt land vilket vi välkomnar.

Nämnas bör att ungdomsparet Linus Christiannson och William Olsson kvalificerade sig för A-slutspel, vilka ynglingar tolv respektive elva år. Nästa år med god utveckling har de stora möjligheter att ta hem klassen.

I denna klass mötte också yngst – äldst (se bilden nedan) ungdomarna vann !!!

I singeln kvalade man på fredagen. Patrik Jablonski vann i stor stil sin kvalgrupp och förpassade Anders Hjalmarsson till B-slutspel. Hjalmarsson en tävlingserfaren veteranspelare bosatt i Gladsax och i Byamästerskapen representerade Simrishamn tackade för lektionen.

Patrik var favorit till slutsegern när huvudturneringen skulle avgöras. Ett nytt pianouppdrag gjorde dock att Patrik ej kom till start. Linus Christiansson, tävlande för Löderup ( hans andra hem enligt mamman, vilket skapade kopplingen) behöver dock inte be om ursäkt för slutsegern. Denne tolvåring har ett varierat och moget spel som säkert kommer att bära honom långt. Hans spelsinne är utöver det vanliga vilket är nyttigt mot lite äldre spelare. Två bollar i samma hörn och massor av stoppbollar var delar av segerreceptet.

Singeltävlingen hade många härliga matcher bland annat stor ( Jon Wåhlander) mot liten (William Olsson). En härlig fight som ” Goliat” vann.

Helgen vimlade av härliga möten på och utanför banan. Kamratskapet och den goda stämningen stod i fokus. Alla var nöjda, spelformen var en succé – det blev många jämna fighter samtidigt som de korta matcherna gav en härlig mångfald.

Första sommaren av projektet mer tennis på Österlen har gått i mål. Inomhussäsongen är lång och det finns inte så många spelytor men projektgruppen kommer med nya erbjudande – och ” vips” så nalkas en ny sommar.

//Lars Ekdahl

 

Äldst och yngst / Stor och liten

 

Vinnaren i herrklassen blott 12 årige Linus Christiansson i Byamästerskapen representerande Löderup

Patrik Jablonski här tillsammans med Löderups lovande Isabella Olsson

 

#tennisföralla #mertennispåösterlen

No Comments

Post A Comment